Ingrediente: blat: 8 albusuri
8 linguri zahar
250 g nuca macinata
5 linguri faina
1/2 plic praf de copt
1 praf de sare
200 g ciocolata alba
25 ml lapte
caramel: 8 galbenusuri
250 g unt
12 linguri zahar
250 g alune
300 g ciocolata cu lapte
40 ml lapte
Mod de preparare:
- Ouale se separa, galbenusurile se dau deoparte pentru crema caramel.
- Pentru blat se amesteca ingredientele uscate: faina, praful de copt si nuca macinata. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, se adauga treptat zaharul, apoi se adauga in ploaie ingredientele uscate. Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se introduce in cuptorul preincalzit. Se coace la foc mediu circa 30 de minute, pana trece testul cu scobitoare.
- Cand e gata se scoate blatul si se lasa pana se raceste.
- Se topeste ciocolata alba la bain-marie impreuna cu lapte, si se toarna in strat uniform peste blat. Se da la frigider cel putin jumatate de ora, pana se raceste bine.
- Galbenusurile se bat cu 4 linguri de zahar. Restul de zahar se pune la topit intr-o cratita incapatoare. Se urmareste continuu sa nu se arda, cand zaharul e topit complet, iar caramelul capata o culoare aurie (nu maro, caci devine amarui), se adauga untul taiat cubulete si se lasa pana se dizolva complet caramelul amestecand din cand in cand. Se adauga apoi galbenusurile si alunele si se lasa sa fiarba la foc mic, amestecand continuu. Se opreste focul cand caramelul incepe sa se ingroase si se lasa sa se racoreasca putin, amestecand din cand in cand sa nu se lege. Cand se toarna caramelul peste prajitura trebuie sa fie caldut si sa aiba o consistenta elastica pentru ca sa se poate intinde in strat uniform peste ciocolata, dar nici sa nu o topeasca.
- La final, se topeste ciocolata cu lapte la bain-marie impreuna cu lapte, si se toarna in strat uniform peste caramel. Se da la frigider peste noapte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu