joi, 20 martie 2014

TORT HAZELNUTS


Ingrediente: blat: 7 oua (7 albusuri + 5 galbenusuri)
                         7 linguri zahar
                         40 ml apa minerala
                         40 ml ulei
                         6 linguri faina
                         1 praf de copt
                         3 linguri cacao
                         2 linguri nuci macinate
                  crema: 400 g unt (2 pachete) la temperatura camerei
                             6 linguri zahar pudra
                             3 linguri cacao
                             2 galbenusuri
                             1/3 esenta de migdale
                  sirop: 1/2 cana zahar
                           1 cana apa
                           1/2 plic praf de ciocolata calda
                           2 plicuri cafea instant
                           3 linguri sirop de vanilie
                  decor: 1 cutie crema de ciocolata cu alune
                            bomboane cu migdale
                            praline cu alune
                            alune, migdale, caju
Mod de preparare:
  1. Se preincalzeste cuptorul la foc mediu.
  2. Ouale se separa. Doua galbenusuri se dau deoparte, se vor folosi la crema.
  3. Galbenusurile se freaca impreuna cu uleiul pana capata o consistenta subtire.
  4. Albusurile se presara cu un praf de sare si se bat spuma cu un mixer. Se adauga zaharul, apa minerala si galbenusurile. 
  5. Se amesteca apoi cu o patela sau cu o spatula, cu miscari usoare de jos in sus omogenizand treptat faina, praful de copt, nucile si cacaoa.
  6. Se unge o oala sau forma pentru tort cu unt si se tapeteaza cu hartie de copt. Se toarna compozitia in forma si se lasa 5 minute sa se odihneasca.
  7. Dam blatul la cuptor la foc mediu, timp de 40-45 de minute. Se verifica cu scobitoarea daca s-a copt. Dupa ce s-a copt, scoatem blatul si-l lasam pe aragaz acoperit cu un prosop curat pana se racoreste. Apoi poate fi scos din tava si taiat in doua.
  8. Se pune zaharul cu 2 linguri de apa intr-o cratita la topit. Cand incepe sa se caramelizeze usor, in momentul cand nu e tot zaharul topit, se adauga apa calduta si se lasa pe foc pana se dizolva tot caramelul. Se ia siropul de pe foc si se adauga praful de ciocolata calda, cafeaua si siropul de vanilie, se amesteca bine si se lasa pana se racoreste putin.
  9. Untul trebuie sa fie moale. Daca nu este destul de moale se poate da cateva secunde la cuptorul cu microunde sau pe baie de aburi, dar trebuie urmarit sa nu se topeasca.
  10. Se pune untul intr-un bol si se freaca cu o lingura de lemn impreuna cu zaharul pudra, pana devine ca o crema moale. Se adauga cacaoa, galbenusurile si esenta de migdale. Se omogenizeaza bine crema.
  11. Se aseaza prima foaie de blat, se insiropeaza bine, se intinde uniform crema, apoi se aseaza cu grija a doua foaie de blat si se insiropeaza. 
  12. Crema de ciocolata cu alune se da cateva secunde la cuptorul cu microunde sa se inmoaie putin cat sa se poata lucra usor cu el. Se intinde crema peste tort, apoi se orneaza cu bomboane, praline si seminte de alune, migdale si caju.
  13. Se da tortul peste noapte la rece. A doua zi poate fi servit.

Va dorim pofta buna!
                         
                       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu