vineri, 18 octombrie 2013

AMANDINA



Ingrediente: Blat: 8 oua (8 albusuri si 6 galbenusuri)
                          8 linguri zahar
                          40 ml apa minerala
                          40 ml ulei
                          3 linguri cacao
                          8 linguri faina
                          1 plic praf de copt
                          1 fiola esenta de rom
                     Crema: 250 g unt (1 pachet), recomand Rama Maestro
                                5 linguri zahar pudra
                                3 linguri cacao
                                1 fiola esenta de rom
                                2 galbenusuri
                    Sirop: 1 cana apa
                              5 linguri zahar
                              1 plic cappucino
                              1 fiola esenta de rom
                    Glazura: 100 g ciocolata menaj cu cacao
                                  25 g unt
                                  50 ml lapte

Mod de preparare:
 
  1. Se aprinde cuptorul si se lasa la foc mediu sa se incinga.
  2. Blatul: Se separa ouale.
  3. Doua dintre galbenusuri se dau deoparte intr-un castronel, vom avea nevoie de ele la crema. Restul galbenusurilor se freaca turnand cate un fir de ulei pana capata o culoare albicioasa si o consistenta subtire.
  4. Albusurile se bat cu mixerul spuma tare, se adauga cate putin zahar si se bate in continuare pana ajunge aproape ca si compozitia de bezea, sa fie zaharul cat de cat dizolvat, apoi se adauga apa minerala.
  5. Oprim mixerul si luam o spatula sau paleta si omogenizam galbenusurile in compozitia de albusuri, amestecand de jos in sus incet. Se adauga apoi in ploaie faina, praful de copt si cacaoa.

  6. Turnam compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor cam 20-25 min, verificam cu scobitoare daca s-a copt: introducem scobitoarea in mijlocul blatul, daca iese curata inseamna ca e copt, daca se prinde putina compozitie pe ea o mai lasam 5 min si dupa verificam iara.
  7. Cand scoatem tava din cuptor o punem deasupra aragazului si acoperim cu un prosop, o lasam asa vreo 15 min ca sa nu se lase blatul.
  8. Siropul: Zaharul impreuna cu putina apa se pune la topit. Cand incepe sa se caramelizeze, capata o culoare aurie (nu o lasati prea mult ca o sa capete un gust amar), se adauga restul de apa. Se lasa sa se dizolve zaharul complet, dupa care se opreste focul si se adauga cappuccino si esenta de rom.
  9. Crema: Untul trebuie sa fie la temperatura camerei, iar daca nu v-ati gandit cu o zi inainte ca vreti sa faceti prajitura ca sa il scoateti dinainte, il puteti da putin la cuptorul cu microunde cateva secunde la incalzit si sa-l urmariti sa nu se topeasca. Untul trebuie sa fie moale ca textura.
  10. Se pune untul intr-un bol si se freaca cu o lingura de lemn impreuna cu zaharul, pana devine o crema consistenta. Se adauga cacaoa, galbenusurile, esenta de rom si se freaca in continuare pana se dizolva zaharul si compozitia e cremoasa si consistenta.
  11. Crema se poate amesteca si cu mixerul la viteza mica, e mai simplu si rapid, dar puteti risca sa se taie crema.
  12. Glazura: Se pot face tot feluri de glazuri pe care am sa le enumar la urmatoarele prajituri. Insa acum, am ales cea mai simpla varianta: am pus la topit ciocolata menaj de cacao si am adaugat un cubulet de unt si lapte din ochi amestecand continuu sa se omogenizeze si am urmarit sa iasa o compozitie usoara si cremoasa.
  13. Asamblarea: Blatul il taiem in doua pe lungime. Se insiropeaza prima jumatate, apoi se intinde crema uniform pe blat (atentie! opriti putina crema intr-un dispozitiv de ornat torturi pentru a face moturi amandinelor). Peste crema se pune si al doilea blat si se insiropeaza. Un sfat: nu intindeti pana pe marginea blatului, deoarece atunci cand veti presa al doilea blat va iesi crema si veti murdari blaturile pe margini.
  14. Acum se ia un cutit cu lama lata si care taie bine si un bol cu apa pentru a spala mereu cutitul de crema.
  15. Se taie blatul in patrate egale, si se departeaza putin intre ele ca sa le putem orna. De fiecare data cand taiati cate o latura, trageti cutitul pe laterala nu in sus ca riscati sa se rupa blatul de deasupra, acesta fiind moale de la sirop. Apoi spalati cutitul in bol si trasati alta latura.
  16. Se ia glazura cu o lingurita si se intinde pe fiecare amandina. Se face deasupra cate un mot din crema si gata amandina, e buna de savurat! Iar daca aveti norocul sa va mai ramana dati-o la rece.

La fel de usor sau chiar putin mai comod este daca o pregatiti ca si tort. Se coace blatul intr-o forma rotunda circa 40-45 de minute la foc mediu. Se scoate din forma dupa ce se racoreste si se taie blatul cand e bine racorit.

Un comentariu: