Ingrediente: 6 plicuri praf de frisca
870 ml lapte rece
8 oua
4 plicuri gelatina granule
1 cana zahar
500 ml lapte rece
1 cutie compot de ananas/orice fel de fructe preferati (capsuni, caise, piersici etc)
1 pachet piscoturi
Sirop: 100 g zahar
1 cana apa
1 plic nes
esenta de rom
Mod de preparare:
- Fructele din compot se taie cuburi sau felii, dupa preferinta, si se lasa intr-o strecuratoare pentru a se scurge zeama din ele.
- Se face siropul: 4 linguri de zahar se pune la caramelizat. Cand incepe sa capete acea culoare aurie, se adauga o cana de apa si se lasa sa se dizolve zaharul, dupa care se ia de pe foc. Adaugati plicul de nes si un strop de esenta de rom, omogenizati si lasati-l deoparte.
- Se pregateste vasul in care se va turna tortul: o oala inalta o imbracati in folie de plastic.
- Plicurile de frisca se bat cu 870 ml lapte rece pana se ingroasa. Daca este prea moale se adauga o lingurita de lapte praf, iar daca este prea tare se mai adauga cate putin lapte cu grija sa nu devina prea moale.
- Intr-un bol se pune 500 ml lapte rece cu gelatina si se lasa sa se inmoaie gelatina.
- Se separa ouale.
- Albusurile se bat spuma tare cu ½ cana zahar pana se dizolva zaharul, trebuie sa fie ca si compozitia de bezea, si se lasa deoparte.
- Galbenusurile se freaca cu restul de zahar (½ cana) si se pun pe foc la bain-marie. Se amesteca continuu sa nu se prinda. Se tin pe foc pana capata o culoare albicioasa. Gelatina se poate da cateva secunde la cuptorul cu microunde sau se poate pune pe foc ca sa se dizolve granulele. Cand galbenusurile incep sa se ingroase se adauga gelatina, se amesteca sa se omogenizeze bine si se mai lasa la foc pana incep din nou sa se ingroase. Se amesteca in continuare pentru a nu se prinde.
- Se ia cratita de pe foc, se adauga fructele scurse bine, se amesteca si se rastoarna intr-un vas mai mare. Peste compozitia de galbenusuri se adauga spuma de albusuri, se amesteca cu o paleta de jos in sus incet, apoi se adauga si frisca, cam ½ din cantitate, restul, pe care o opriti pentru a imbraca tortul o dati la rece.
- Piscoturile se trec rapid prin sirop, doar pe o parte, deoarece absorb repede siropul si nu vrem sa se inmoaie prea tare. Insiropate astfel, se lipesc de peretele vertical al oalei, apoi turnam compozitia de tort. Dam tortul la rece peste noapte sau, daca nu aveti atata rabdare tineti-l cel putin 5 ore la rece, verificati daca s-a legat bine. Daca e legat se rastoarna pe un platou, se indeparteaaza usor folia de plastic si se imbraca tortul cu frisca ramasa.
Se orneaza dupa placul fiecaruia.
Eu am atasat poze de la Craciunul de anul
trecut, si cum nu mai este mult pana vine iara, poate reuseste sa va ispire.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu