vineri, 1 noiembrie 2013

ALBA CA ZAPADA



Ingrediente: foi: 3 oua
                       4 linguri zahar pudra
                       6 linguri ulei
                       3 linguri lapte
                       1 plic praf de copt
                       1 praf de sare
                       500 g faina
                   crema: 750 ml lapte
                              4 linguri faina
                              8 linguri zahar pudra
                              250 g unt
                              zeama si coaja de la o lamaie
                              1 esenta de vanilie
                  pudrare: 3 linguri zahar pudra
                               4 plicuri zahar vanilat
Mod de preparare:
  1. Foile: Se cerne faina impreuna cu praful de copt si un praf de sare.
  2. Intr-un bol mare se mixeaza ouale spuma, impreuna cu laptele si zaharul pudra, apoi se adauga treptat cate o lingura de ulei. Se adauga faina in compozitia mixata,
    pentru inceput 450 g, se framanta cu mana. Daca inca se lipeste de maini se mai presara cate putina faina, pana incepe sa se ia.
  3. Se imparte coca rezultata in 3 parti egale, din care se vor intinde 3 foi de marimea unei tavi de 33*50 cm.
  4. Se tapeteaza masa cu faina si se intinde foaia, care se va aseza pe o hartie de copt, pe dosul unei tavi.
  5. Se coc foile pe rand, in cuptorul preincalzit la foc mediu spre mic. O foaie se coace cam in 7 min, insa se verifica la fiecare 2 minute, pentru ca se arde foarte usor. Foaia e gata cand devine aurie.
  6. Crema: Se pun intr-un bol cateva linguri de lapte impreuna cu faina si se amesteca bine, sa nu aiba cocoloase. Restul de lapte impreuna cu coaja rasa de lamaie se pun intr-o craticioara pe foc mic sa fiarba. Cand laptele fierbe se adauga toata compozitia de lapte cu faina. Din acest moment se amesteca incontinuu sa nu se prinda. Dupa ce a inceput sa se ingroase se mai fierbe inca 10 min. Se lasa apoi la racorit amestecand din cand in cand.
  7. In momentul cand e racorita se adauga cate putin unt si se amesteca foarte bine, apoi se adauga treptat si zeama de lamaie, cu grija sa nu se taie crema ( se invarte cu lingura de lemn, intr-un singur sens), la final se adauga esenta de vanilie.
  8. Asamblarea: Se aseaza prima foaie, jumatate de crema, foaie, cealalta jumatate de crema, foaie. Se amesteca zaharul pudra cu cel vanilat si se pudreaza prajitura. Se da peste noapte la rece sa se inmoaie foile.


Eu m-am chinuit sa va tai o bucata acum pentru prezentare, pe care a mancat-o Iustina :)

Pofta buna!!!

2 comentarii: